Programma's

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Rivierenland (ODR)

Bijdrage aan programma

De taak van de Omgevingsdienst Rivierenland is de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het terrein van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) voor de acht gemeenten in de regio Rivierenland. Deze acht gemeenten nemen verplicht de milieutaken af en sommige gemeenten nemen nog overige WABO-taken af (zoals West Betuwe). Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst Rivierenland de gemeenten op de terreinen als bodem, lucht, geluid, externe veiligheid, monumenten en flora en fauna.

Belangrijkste (beleids)-
ontwikkelingen

In april 2020 is het besluit genomen om de vergunningtaak terug te halen van de ODR.
In de eerste fase is het Omgevingsloket opgericht.
Voor het terughalen van de Vergunningtaken is een kwartiermaker aangesteld en wordt een  plan van aanpak opgesteld. De opdracht is uitgebreid overeenkomstig het nieuwe coalitieakkoord om, naast het terughalen van de Vergunningtaken, ook onderzoek te doen naar de mogelijkheid van het terughalen van Toezicht- & Handhavingstaken.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is vooralsnog uitgesteld tot 1 januari 2023. De komst van de Omgevingswet en het inrichten van het Omgevingsloket zullen consequenties hebben voor de bedrijfsvoering en kosten van de ODR als ook de interne werkprocessen.

In de begroting 2023 is  voor gekozen om de verwachte legsinkomsten op hetzelfde niveau als 2022 te houden, alsof de Omgevingswet niet wordt ingevoerd.
In de risicoparagraaf zal een bedrag gereserveerd worden voor als de Omgevingswet wel in werking treedt.

Als de Omgevingswet wel per 1 januari 2023 of later in 2023 inwerking zal treden, zal de begroting via de bestuursrapportages worden bijgestuurd.

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2022 11:49:55 met de export van 10/13/2022 16:27:36